L.M. MONTGOMERY

RUNOTYTTÖ -UUDEN KUUN EMILIAN TARINA

osa 1 PIENI RUNOTYTTÖ

(WSOY  1923, suomentanut I.K Inha, uudistettu suomennos 1961)

osa 2 RUNOTYTTÖ MAINEEN POLULLA

(WSOY 1925, suomentanut I.K Inha, 1948)

Emilia on tyttö, joka asuu isänsä ja taloudenhoitaja Ellen Greenen kanssa mökissä Maywoodissa. Emilialla on ystävinä kissansa ja mielikuvitusystävänsä ja hän viettää onnellista lapsuutta. Kun Emilian isä kuolee keuhkotautiin, joutuu Emilia asumaan Uuden Kuun kartanoon Elisabet ja Laura-tätiensä sekä Jimmy-serkkunsa kanssa. Siellä Emilia alkaa purkamaan tunteitaan kirjoittamalla runoja ja muita tekstejä. Monesti itsepäinen ja herkkätunteinen Emilia ottaa yhteen hänen Elisabet-tätinsä kanssa kirjoittamisesta ja muustakin. Herkkä Laura-täti ymmärtää onneksi paremmin. Emilia tutustuu Uudessa Kuussa myös sittemmin parhaisiin ystäviinsä, Ilseen, Teddyyn ja Perryyn, joiden kanssa hän viettää kauniita hetkiä Uudessa Kuussa.

Kirjasarjan toisessa osassa Emilia pääsee kuin pääseekin lukioon Shrewsburyyn Ilsen, Teddyn ja Perryn kanssa. Hänen täytyy kuitenkin luvata Elisabet-tädilleen olla kirjoittamatta kertomuksia kokonaiseen kolmeen vuoteen. Emilian on pakko taipua tähän vaatimukseen. Kirja kertoo Emilian lukioajan seikkailuista ja hänen kirjoittajan uransa kehittymisestä. On siinä mukana jo hieman rakkauttakin.

Olen lukenut Runotyttö -kirjasarjan viimeksi lapsena. Nyt kuitenkin huomasin tämän kirjan ystäväni kirjahyllystä ja halusin lukea sen uudelleen. Mikä parasta, kaikki 3 kirjaa ovat samassa paketissa.  Emilian elämästä ei seikkailuja ja hassuja kommelluksia puutu. Runotytön seikkailut myös sijoittuvat aikaan, jolloin ei vielä ollut autoja eikä televisioita. Suosittelen kirjaa kaikille, joita kiinnostavat historialliset romaanit tai klassikot.